Rijksuniversiteit Groningen ruim miljoen euro schade door omkoping

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft ruim een miljoen euro schade geleden door fraude door de voormalige manager technisch beheer. De FIOD hield er eerder rekening mee dat de universiteit voor enkele tonnen was gedupeerd, maar de schade blijkt groter. 

Achtergrond 

Eind januari 2016 is Hans G., de manager Technisch Beheer van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), aangehouden op verdenking van onder meer niet-ambtelijke omkoping. G. was al 33 jaar werkzaam voor de universiteit. 

G. vroeg installatie- en bouwbedrijven gunsten en betalingen  voor hem zelf en zijn familie, in ruil voor opdrachten voor die bedrijven. Dit op kosten van de universiteit. 

Zo liet G. zijn huis opknappen en plaatste zijn zoon en schoondochter via een schijnconstructie op de loonlijst van een bevriend klusbedrijf. De kosten werden doorberekend aan de universiteit. Ook liet hij zijn werkgever betalen voor de huur van goederen die eigendom waren van de universiteit zelf. Bedrijven die niet wilden meewerken, konden fluiten naar nieuwe opdrachten.

Bron: NOS

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF