Reclassering ontslaat klokkenluiders

Een drietal klokkenluiders is na juridische proceduresontslagen vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen, nadat zij in 2011 melding deden van gesjoemel met de verkoop van steigerhouten meubelen bij Reclassering Den Haag. Om deze wanpraktijken alsnog aan te tonen hebben de ontslagen ­medewerkers de hulp van ­undercoverkopers ingeschakeld. Hieruit kwam naar voren dat Reclasseringsmedewerkers uit Den Haag en Rotterdam tussen 2014 en september 2016 in minstens vijf gevallen ‘handje contantje’ en zonder bon steigerhouten tuinmeubilair verkocht hebben.

De meldingen van 2011, over onder andere zwarte verkoop van steigerhouten meubelen en klussen voor eigen gebruik door taakgestraften, hebben niet geleid tot aanpak van de misstanden bij de reclassering. De aantijgingen waren niet te bewijzen, concludeerde directeur van Reclassering Nederland Van Gennip in 2013. Deze conclusie werd overgenomen na een intern onderzoek en externe onderzoeken van Tinguely Xperts en Hoffmann Bedrijfsrecherche, waarin geconcludeerd werd dat er geen bewijzen waren. Eén van de klokkenluiders echter, meent dat de zaak destijds niet is goed onderzocht. “Mensen die onze verhalen konden bevestigen, zijn bewust niet gesproken. Het was een doofpotonderzoek.”

In 2013 deden de klokkenluiders vervolgens een integriteitsmelding bij Veiligheid en Justitie. Er werd naar aanleiding van die melding navraag gedaan bij Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Toezicht van Reclassering Nederland. Die liet toenmalig ­secretaris-generaal Pieter Cloo weten dat de melding “uitermate serieus is genomen en grondig is onderzocht”, maar herhaalde de eerder getrokken conclusie: het bewijs ontbreekt. Ook Cloo nam die conclusie over. Volgens de klokkenluiders zijn zij zelf nooit gehoord naar aanleiding van hun klacht bij V&J.

De klokkenluiders legden zich niet neer bij hun ontslag. Zij hebben daarom het undercoveronderzoek met de verborgen camera opgezet. En inderdaad: diverse ‘lokkopers’ rekenden door hen bestelde steigerhouten meubels cash af. Ook komen de klokkenluiders erachter dat Den Haag niet de enige locatie is waar nog altijd contant wordt betaald: ook in Rotterdam vinden dergelijke praktijken plaats. Wanneer een lokkoper wordt doorverwezen naar Reclassering Rotterdam en vraagt om een bonnetje, zegt een reclasseringsmedewerker in een opgenomen telefoongesprek: “U krijgt geen bonnetje nee, het is handje contantje, zeg maar.”

Volgens de klokkenluiders, tonen de beelden aan dat er nog steeds wordt gesjoemeld. De directeur van de Reclassering geeft aan een extern onderzoek te hebben ingesteld naar de financiële administratie. Dat onderzoek is nog niet afgerond, zegt hij. “Maar de eerste bevindingen onderschrijven de onderhandse handel vooralsnog niet.” Van Gennip heeft wel opnieuw zijn personeel in herinnering gebracht dat contante betalingen niet mogen.

Lees meer: 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF