Ook gesjoemel met uitstoot benzineauto’s Audi

Naast gesjoemel met de CO2-uitstoot van miljoenen dieselauto’s zijn mogelijk ook de emissiegegevens van honderdduizenden benzinewagens van het Volkswagenconcern gemanipuleerd. Verschillende Audi-types zouden voorzien zijn van een zogeheten defeat device, zo meldt Bild am Sonntag.

Milieuorganisatie California Air Resources Board (CARB) ontdekte dat de Audi’s een mechanisme bevatten waarmee de wagen herkent dat deze in een testomgeving staat. Op de rollenbanken produceert het voertuig dan een veel lagere CO2-uitstoot dan op de weg om zo te voldoen aan bepaalde milieuregels. Het mechanisme zou geïnstalleerd zijn in honderdduizenden Audi’s, waaronder bij de types A6, A8 en Q5, wereldwijd.

De fraude zou hebben plaatsgevonden tot mei 2016, ruim acht maanden nadat moederbedrijf Volkswagen diep door het stof moest vanwege de ontdekking van sjoemelsoftware in meer dan 11 miljoen diesels wereldwijd. 

Naast Pötsch werden eerder ook voormalig topman Martin Winterkorn en merkchef Herbert Diess aangemerkt als verdachten. In een reactie onkent het concern uit Wolfsburg de informatie bewust te hebben achtergehouden.

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF