Ondervragingscommissie fiscale constructies gaat van start

Voor het eerst organiseert de Tweede Kamer een parlementaire ondervraging, een verkorte vorm van de parlementaire enquête. De Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies kiest woensdag op 14 december 2016 om 16.00 uur haar voorzitter.

De Kamer wil meer inzicht krijgen in de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk en de effectiviteit van het toezicht daarop. Daarom is een parlementaire ondervragingscommissie ingesteld, die zich op twee afzonderlijke kwesties richt:

Het doorsluizen van kapitaal via in Nederland gevestigde brievenbusfirma's;
Het wegsluizen van particuliere vermogens naar buitenlandse doelvennootschappen.

De Kamer heeft op dinsdag 11 oktober ingestemd met een voorstel van Kamerleden Ed Groot (PvdA) en Rik Grashoff (GroenLinks) om een parlementaire ondervraging te houden over fiscale constructies waarbij Nederland betrokken is. Op maandag 12 september had de commissie voor Financiën al een gesprek met deskundigen over het onderwerp.
 

LEDEN

De Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies heeft vijf leden:

  • Ed Groot (PvdA)
  • Arnold Merkies (SP)
  • Wouter Koolmees (D66)
  • Eppo Bruins (ChristenUnie)
  • Rik Grashoff (GroenLinks)
     

NIEUW INSTRUMENT KAMER

De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument van de Kamer, op aanbeveling van de tijdelijke commissie Evaluatie Wet op de parlementaire enquête. Bij deze kortdurende parlementaire enquête worden personen onder ede verhoord en zijn zij verplicht om medewerking te verlenen.

Bron: Tweede Kamer

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF