OM wil schikken in omkopingszaak aanbesteding OV Limburg

Het Openbaar Ministerie wil een schikking treffen met de NS-dochterbedrijven Abellio en Qbuzz in het kader van de omkopingszaak bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. Dit zou blijken uit het halfjaarverslag van NS. Het bedrijf houdt rekening met forse boetes en claims, maar hoe hoog die uitvallen, is niet duidelijk. Dit meldt 1Limburg.

Het OM besloot om de NS te vervolgen voor omkoping, valsheid in geschrifte en schending van bedrijfsgeheimen en gaat dus schikken met de dochterbedrijven. Hoe dat gaat gebeuren en wat dat financieel gaat betekenen is nog niet bekend, aldus het OM.

Eerder werd bericht dat het OM vier oud-topfunctionarissen van NS, een voormalig adviseur, alsmede het spoorbedrijf zelf strafrechtelijk zou vervolgen. Dat is een uitvloeisel van de ernstige onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Limburg. De verdenking bestaat onder meer uit valsheid in geschrifte, omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen.
 

Achtergrond 

De zaak draait om de concessie voor het verzorgen van openbaar vervoer in Limburg vanaf 2016. In 2016 eindigt namelijk de vervoersovereenkomst van de provincie Limburg met Veolia. Er waren drie partijen geïnteresseerd in het verwerven van het contract: Veolia, Abellio (NS-dochterbedrijf en eigenaar van Qbuzz) en Arriva. NS heeft bijzondere interesse omdat de concessie een stoptreinlijn omvat die deels op het intercitynet van de NS rijdt. 

NS-dochter Abellio was de oorspronkelijke winnaar van een aanbestedingsprocedure. Na een intern onderzoek van NS bleek echter dat bestuurders bij Abellio informatie over Veolia kregen doorgespeeld door een voormalig werknemer van het bedrijf. 
 

Spin in het web

Deze voormalig werknemer van Veolia, De B., wordt de ‘spin in het web genoemd’. NS huurde De B. in als adviseur om een goed bod te kunnen doen voor de aanbesteding. Uit onderzoek van De Brauw alsmede de Autoriteit Consument en Markt is gebleken dat De B. bedrijfsgeheimen lekte van zijn oude werkgever naar Abellio en Qbuzz. De B. werd - omdat op dat moment nog een non-concurrentiebeding gold - via een adviesbureau ingehuurd door Qbuzz om zich te richten op het winnen van 'de aanbesteding in Limburg'. De B. wordt een dienstverband vanaf 1 mei 2015 in het vooruitzicht gesteld - als het non-concurrentiebeding niet meer geldig is. Hij zou dan regiodirecteur bij Qbuzz in Amersfoort worden.

Begin februari 2015, bijna drie maanden voor zijn afscheid bij Veolia, heeft De B. de beschikking over een telefoon en e-mailaccount van concurrent Qbuzz en begint informatie van Veolia naar Qbuzz te mailen. 
 

Overige verdachten 

Onder de verdachten bevinden zich, naast voornoemde oud werknemer van Veolia, oud-NS-topman Timo Huges alsmede drie oud-topbestuurders van dochterbedrijven Abellio en Qbuzz. Ook NS zelf is verdachte in deze zaak.
 

Onderzoek 

In maart 2015 stuit een medewerker van de compliance-afdeling van NS tijdens routineonderzoek op "merkwaardige mailconversaties bij Qbuzz". NS schakelt dan een advocatenkantoor en een forensisch recherchebureau in. Zij onderzoeken '27.560' relevante items, spreken tien personen en concluderen vervolgens dat er sprake is van 'ernstige onregelmatigheden'. Uit het onderzoek blijkt dat bestuurders bij Abellio informatie over Veolia kregen doorgespeeld en dat De B. 'feitelijk onderdeel uitmaakte van het biedingsteam' dat voor Qbuzz meedeed aan de aanbesteding in Limburg.

Ook De Brauw verricht, op verzoek van het kabinet, de kwestie en concludeert dat Timo Huges, (tot vorig jaar juni topman van NS en nadien opgevolgd door oud-minister Roger van Boxtel) van de malversaties op de hoogte was. 

Hetzelfde geldt voor de voormalige bestuurders van spoorbedrijf Abellio en busbedrijf Qbuzz. Abellio won aanvankelijk de aanbesteding voor alle openbaar vervoer in Limburg (buiten het hoofdrailnet van NS) voor de periode 2017-2031 ter waarde van twee miljard euro.
 

Aanbesteding 

Nadat bekend werd dat er gesjoemeld was kreeg vervoersbedrijf Arriva het werk toegewezen door opdrachtgever Provincie Limburg. Veolia ging hier in eerste instantie tegen in beroep, maar staakte de zaak in april van dit jaar.
 

Lees hier het volledige dossier over de omkopingszaak NS - Aanbesteding OV Limburg. 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF