OM eist vier maanden cel tegen corrupte werkmeester van Reclassering Nederland

Een voormalig werkmeester van Reclassering Nederland hoorde op 11 november voor de Haagse rechter vier maanden cel tegen zich eisen. Daarnaast moet hij van de officier van een justitie een ontnemingsvordering van 350 euro betalen. Volgens het OM tekende de werkmeester formulieren van taakgestraften af zonder dat zij gewerkt hadden. In ruil daarvoor liet hij zich door hen betalen.

De zaak tegen de 43-jarige Hagenaar kwam aan het rollen doordat een van de taakgestraften later bij Reclassering Nederland meldde dat hij zijn taakstraf had ‘afgekocht’ door verdachte te betalen.

De verdachte – die als huismeester in dienst is van een verzorgingshuis – begeleidde  geregeld als werkmeester taakgestraften die hun werkstraf in het verzorgingshuis moesten vervullen.

Na de melding ging een agent – die zich voordeed als taakgestrafte – langs bij de verdachte die hem daarop aanbood zijn werkstraf af te kopen.

De officier van justitie nam het handelen van verdachte hoog op: “Het gaat hierbij om ernstige strafbare feiten die de rechtsstaat raken.  Verdachte heeft hierin een voorbeeldfunctie en saboteert doelbewust de tenuitvoerlegging van rechterlijke uitspraken. Met daarbij eigen geldelijk gewin als een voorname doelstelling. Ook wordt door de handelwijze van verdachte de reputatie van de reclassering beschadigd.  De door verdachte gepleegde vorm van corruptie is dan ook zeer schadelijk voor de maatschappij.”

De officier van justitie eiste daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Ook moet hij van de officier de 350 euro die hij met de eerdere omkoping heeft verdiend, aan de Staat betalen.

Bron: OM

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF