OM eist straf tegen voormalig politieman, die zou informatie uit systemen gedeeld zou hebben met gezinsleden

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Almelo een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van vier weken en 120 uur werkstraf geëist tegen een voormalige politiemedewerker. De 53-jarige man zou informatie uit de politiesystemen over verdachten hebben gedeeld met familie en bekenden.

Volgens het OM heeft verdachte op diverse momenten tussen januari 2014 en augustus 2015 in de politiesystemen naar informatie gezocht over personen met wie zijn partner of dochters omgingen. Bij wijze van ‘’waarschuwing’’ werd deze informatie vervolgens gedeeld. Het ging daarbij om informatie over drugsgebruik, huiselijk geweld en stalking.

De officier legde in het requisitoir uit waarom het OM schending van het ambtsgeheim een ernstig strafbaar feit vindt:

‘’Je moet informatie kunnen toevertrouwen aan de politie. Het is de politie niet toegestaan die informatie te delen met anderen, voor andere doeleinden dan waarvoor het is toevertrouwd. Van een agent mag verwacht worden dat die integer en onkreukbaar handelt. Verdachte heeft het vertrouwen dat de maatschappij in hem moet kunnen hebben, beschaamd.’’

Bij de strafeis heeft de officier rekening gehouden met het feit dat de man een blanco strafblad heeft, zelf contact met hulpverlening heeft gezocht en inmiddels zijn baan bij de politie is kwijt geraakt.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet op 20 september uitspraak.

Bron: OM

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF