NS en ex-top worden vervolgd wegens omkoping en valsheid in geschrifte

Vier oud-topfunctionarissen van NS, een voormalige adviseur alsmede het spoorbedrijf zelf worden strafrechtelijk vervolgd. Zo meldt de Volkskrant. Dit is een uitvloeisel van de ernstige onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Limburg. De verdenking bestaat onder meer uit valsheid in geschrifte, omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen.
 

Achtergrond 

De zaak draait om de concessie voor het verzorgen van openbaar vervoer in Limburg vanaf 2016. In 2016 eindigt namelijk de vervoersovereenkomst van de provincie Limburg met Veolia. Er waren drie partijen geïnteresseerd in het verwerven van het contract: Veolia, Abellio (NS-dochterbedrijf en eigenaar van Qbuzz) en Arriva. NS heeft bijzondere interesse omdat de concessie een stoptreinlijn omvat die deels op het intercitynet van de NS rijdt. 

NS-dochter Abellio was de oorspronkelijke winnaar van een aanbestedingsprocedure. Na een intern onderzoek van NS bleek echter dat bestuurders bij Abellio informatie over Veolia kregen doorgespeeld door een voormalig werknemer van het bedrijf. 
 

Spin in het web

Deze voormalig werknemer van Veolia, De B., wordt de ‘spin in het web genoemd’. NS huurde De B. in als adviseur om een goed bod te kunnen doen voor de aanbesteding. Uit onderzoek van De Brauw alsmede de Autoriteit Consument en Markt is gebleken dat De B. bedrijfsgeheimen lekte van zijn oude werkgever naar Abellio en Qbuzz. De B. werd - omdat op dat moment nog een non-concurrentiebeding gold - via een adviesbureau ingehuurd door Qbuzz om zich te richten op het winnen van 'de aanbesteding in Limburg'. De B. wordt een dienstverband vanaf 1 mei 2015 in het vooruitzicht gesteld - als het non-concurrentiebeding niet meer geldig is. Hij zou dan regiodirecteur bij Qbuzz in Amersfoort worden.
 

Overige verdachten 

Onder de verdachten bevinden zich oud-NS-topman Timo Huges alsmede drie oud-topbestuurders van dochterbedrijven Abellio en Qbuzz. Er zijn nog meer verdachten in deze zaak, maar over vervolging van hen is nog geen besluit genomen.
 

Onderzoek 

In maart 2015 stuit een medewerker van de compliance-afdeling van NS tijdens routineonderzoek op "merkwaardige mailconversaties bij Qbuzz". NS schakelt dan een advocatenkantoor en een forensisch recherchebureau in. Zij onderzoeken '27.560' relevante items, spreken tien personen en concluderen vervolgens dat er sprake is van 'ernstige onregelmatigheden'. Uit het onderzoek blijkt dat bestuurders bij Abellio informatie over Veolia kregen doorgespeeld en dat De B. 'feitelijk onderdeel uitmaakte van het biedingsteam' dat voor Qbuzz meedeed aan de aanbesteding in Limburg.

Ook De Brauw verricht, op verzoek van het kabinet, de kwestie en concludeert dat Timo Huges, (tot vorig jaar juni topman van NS en nadien opgevolgd door oud-minister Roger van Boxtel) van de malversaties op de hoogte was. 

Hetzelfde geldt voor de voormalige bestuurders van spoorbedrijf Abellio en busbedrijf Qbuzz. Abellio won aanvankelijk de aanbesteding voor alle openbaar vervoer in Limburg (buiten het hoofdrailnet van NS) voor de periode 2017-2031 ter waarde van twee miljard euro.
 

Strafrechtelijke vervolging 

Niet alleen voornoemde functionarissen, maar ook NS als rechtspersoon wordt strafrechtelijk vervolgd. NS is een N.V. met de Staat als enig aandeelhouder.

Het Openbaar Ministerie wil de zaak tegen NS en de vijf verdachten zo snel mogelijk op zitting hebben. De zaak zal dienen bij de Rechtbank Den Bosch.
 

Aanbesteding 

Nadat bekend werd dat er gesjoemeld was kreeg vervoersbedrijf Arriva het werk toegewezen door opdrachtgever Provincie Limburg. Veolia ging hier in eerste instantie tegen in beroep, maar staakte de zaak in april van dit jaar.

Zie ook:

 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF