Notariskantoor op de korrel in Vimpelcomaffaire

Een aandelentransactie van $ 220 miljoen heeft één van Nederlands grootste advocaten- en notariskantoren, Houthoff Buruma, in grote verlegenheid gebracht. De transactie is gebruikt om de Oezbeekse presidentsdochter om te kopen. Dat blijkt uit het tegen Takilant gewezen vonnis van de Rechtbank Amsterdam. De bewuste aandelentransactie verliep via de derdenrekening van Houthoff Buruma.

Takilant

De Rechtbank Amsterdam heeft op woensdag 20 juni jl. uitspraak gedaan in de omkopingszaak tegen Takilant ltd, het bedrijf van de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova. Aan de rechtspersoon waren vijf feiten ten laste gelegd: passieve ambtelijke omkoping (feit 1 t/m 3), valsheid in geschrifte (feit 4) en witwassen (feit 5). De rechtspersoon is bij verstek veroordeeld voor (slechts) één van de drie tenlastegelegde passieve omkopingen en valsheid in geschrifte. De rechtbank heeft Takilant hiervoor veroordeeld tot een geldboete van €1.580.000 en de verbeurdverklaring van aandelen uitgesproken. Daarnaast is een ontnemingsmaatregel opgelegd voor een bedrag van bijna €123 miljoen.

Achtergrond

De telecombedrijven Vimpelcom en Telia (voorheen TeliaSonera) hadden samen ruim $ 400 miljoen betaald aan Karimova. In ruil voor die steekpenningen verkregen de bedrijven toegang tot de Oezbeekse telecommarkt waardoor ze honderden miljoenen in dat land konden verdienen.

Die betalingen geschiedden nooit rechtstreeks maar altijd via de in Gibraltar gevestigde brievenbusfirma Takilant ltd. Directeur en papieren aandeelhouder van dat bedrijf was een vrouw die bekend stond als vertrouwelinge van Karimova, die het bedrijf feitelijk in handen had.

Om de gunst van de presidentsdochter te winnen had Vimpelcom, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam staat, de afgelopen jaren in totaal $ 114,5 miljoen aan Takilant overgemaakt. Daarnaast maakte het telecombedrijf nog eens $ 30 miljoen over aan Oezbeekse liefdadigheidsinstellingen.

Onderzoek Houthoff

Bij de betalingen van de steekpenningen is gebruikgemaakt van Nederlandse juridische en financiële dienstverleners. Op dit moment onderzoekt het OM nog de precieze rol van notariskantoor Houthoff Buruma. In hoeverre de Nederlandse notaris weet had van de werkelijke bedoeling van de aandelentransactie is nog onduidelijk. Notarissen zijn in Nederland verplicht om verdachte geldtransacties te melden.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF