Mogelijk nieuw geval van omkoping binnen Nederlandse politie

Vijf maanden geleden is politiecommissaris Peter van den E. uit Eindhoven geschorst nadat de verdenking is gerezen dat hij financieel heeft geprofiteerd van contracten die door de politie met bedrijven werden gesloten. Van den E. uit Eindhoven is als programmaleider sensing bij de Nationale Politie verantwoordelijk voor de inzet en aanschaf van waarnemingsapparatuur zoals camera’s, microfoons en andere technische hulpmiddelen.

Sensing is een snel groeiende markt bij de politie waar tientallen miljoenen euro’s in omgaan. Van den E. adviseerde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). Hij schreef vorig jaar aan de Tweede Kamer te verwachten dat in de toekomst „een steeds groter deel van de door de politie benodigde informatie uit sensoren komt”.

Van den E. houdt zich al dertien jaar bij de politie bezig met het verzamelen van informatie over personen of objecten waarbij gebruik wordt gemaakt van alle mogelijke technische apparatuur: van camera’s, tot weegplaten of drones. 

Er zijn in deze zaak huiszoekingen verricht en telefoons getapt. De schorsing is door de politie tot op heden stil gehouden. Van den E. is hangende het onderzoek van de rijksrecherche nog op vrije voeten maar hij zal volgens opsporingsbronnen in oktober worden aangehouden.

Lees verder:


 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF