Meer budget voor corruptieonderzoek Unaoil

De Britse Serious Fraud Office heeft extra budget gekregen voor onderzoek in de omkopingszaak van Unaoil. Unaoil, gevestigd in Monaco en geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden, verleent ‘industriële oplossingen in de energie-sector in het midden-oosten, centraal Azië en Afrika’. In maart 2016 verscheen er een aantal stukken in de Huffington Post en via het Australische mediabedrijf Fairfax, waaruit bleek dat het bedrijf de spil is in een netwerk van corruptie in de olie industrie. 

De bevindingen werden onderbouwd met een lek van vertrouwelijke mails van Cyrus Ahsani, de CEO van Unaoil, over de periode 2001-2012. Het bedrijf blijkt de spil van een enorm corruptienetwerk, waarbij het geld van grote multinationals in de olie-industrie gebruikte om lucratieve contracten binnen te slepen in het Midden-Oosten, Kazachstan en Oezbekistan.

Unaoil ontkent tot dusverre de beschuldigingen, maar de in het lek genoemde bedrijven hebben aangekondigd interne onderzoeken te starten naar de beschuldigingen. Hetzelfde geldt voor de opsporingsdiensten in diverse landen. 

Betrokken bedrijven

Het FD berichtte begin april over enkele consequenties van het schandaal voor betrokken bedrijven, zoals Halliburton, Total, Eni, Kvaerner, Rolls Royce, Honeywell, Core Labs, ABB, Samsung en Sinopec. Deze bedrijven zouden allemaal gebruik gemaakt hebben van de diensten van Unaoil, waarbij door het betalen van steekpenningen contracten of informatie over biedingen geleverd zou zijn. Het is overigens onduidelijk of de bedrijven altijd op de hoogte waren van de methodes die Unaoil hanteerde.

In Nederland wordt alleen SBM Offshore genoemd bij de onthullingen. SBM zou in 2010 in Irak gebruik gemaakt hebben van een adviesdienst van Unaoil. Bij een intern onderzoek van SBM naar de werkzaamheden van Unaoil zouden echter “geen onregelmatigheden zijn geconstateerd”. SBM heeft de afgelopen twee jaar diverse zaken met betrekking tot omkopingen geschikt in Brazilië en Nederland. Deze omkopingen speelden overigens niet in Irak, maar in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF