"Klokkenluiders" Luxleaks veroordeelt wegens diefstal

Gisteren zijn in de LuxLeaks-zaak twee klokkenluiders door de Luxemburgse rechtbank veroordeeld tot resp. twaalf en negen maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De twee waren destijds medewerkers van PwC. Een derde verdachte, de Franse journalist Edouard Perrin, werd vrijgesproken.

Antoine Deltour is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en een boete van EUR 1.500. Hij is onder andere schuldig bevonden aan diefstal en het schenden van zijn geheimhoudingsplicht. Deltour, tot 2010 werkzaam bij PwC, lekte een groot aantal tax rulings tussen multinationale bedrijven en de Luxemburgse overheid. Dit deed hij met Raphaël Halet (eveneens een voormalig medewerker van PwC) in samenwerking met een consortium van onderzoeksjournalisten. De documenten had hij gekopieerd naar een harde schijf vlak voor zijn vertrek bij PwC.

Deltour ontkende van begin af aan dat hij de wet had overtreden en stelde dat hij slechts illegale afspraken blootlegden. De rechtbank ging hier klaarblijkelijk niet in mee. 

Tegen het drietal was tot achttien maanden gevangenisstraf en een geldboete van EUR 1,25 miljoen euro geëist wegens diefstal van documenten, het onthullen van bedrijfsgeheimen en schending van hun geheimhoudingsplicht. 

Hoewel de straffen, zeker in vergelijking met de strafeis, zeer mild zijn heerst er veel verontwaardiging ten aanzien van de veroordeling. De drie zouden als klokkenluider hebben gefungeerd en slechts onrecht aan het daglicht hebben willen brengen en dienen daar dan ook niet voor veroordeeld te worden. 

Het LuxLeaks-schandaal heeft tot diepgaande discussies over belastingontwijking geleid. In beginsel zijn tax rulings legaal. Slechts onder bepaalde omstandigheden kunnen zij aangemerkt kunnen worden als staatssteun, hetgeen in strijd is met de Europese mededingingsregels.

Deltour en Halet hebben aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF