Interview klokkenluider vlieger bij Defensie

In het kader van de mini-campagne voor de week van de klokkenluider (Whistleblowing week) deelt Transparency International een bijzonder interview met Victor van Wulfen, vlieger bij het ministerie van Defensie. 

In 2008 merkte Victor van Wulfen, voormalig F-16 en C-130 Hercules vlieger, laatstgenoemde bij het 336 Squadron van vliegbasis Eindhoven, dat vliegers onvoldoende getraind waren en veiligheidsregels niet werden gevolgd. Terwijl het wettelijk verplicht is, bleken er op de luchtbasis van Eindhoven onvoldoende vastgelegde reglementen en procedures te zijn. Het ontbreken van procedures leverde in de cockpit soms gevaarlijke situaties op. Van Wulfen was vastberaden om de cultuur -en veiligheidsproblemen aan de kaak te stellen.

Ondanks loodzware jaren met manipulatie en intimidatie, waarin Van Wulfen een vliegverbod kreeg wegens zogenaamde ‘psychische problemen’, is deze klokkenluider uiteindelijk in het gelijk gesteld. Op basis van het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid (OIO) is hij gerehabiliteerd en vliegt hij weer voor Defensie, als Kustwachtvlieger.
 

Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF