Hoger beroep LuxLeaks van start

Op maandag 12 december staan in Luxemburg onderzoeksjournalist Édouard Perrin en twee ex-werknemers van PwC, Antoine Deltour en Raphaël Halet, opnieuw voor de strafrechter voor het lekken van rulings gesloten tussen de Luxemburgse overheid en tientallen multinationals. 

Perrin werd in juni in eerste aanleg vrijgesproken van heling van gestolen informatie. Antoine Deltour en Raphaël Halet gaven hem in 2012 vertrouwelijke documenten. Zij zijn veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen van twaalf en negen maanden en boetes van 1500 en 1000 euro, wegens diefstal, het illegaal toegang verschaffen tot PwC-computers en schending van het beroepsgeheim.

De aanklager zal in hoger beroep opnieuw gevangenisstraffen en boetes eisen tegen de twee.

Deltour en Halet stuitten in computers van PwC op duizenden belastingconstructies die de overheid in Luxemburg sloot met firma's als IKEA, Pepsi, Walt Disney, FedEx, Deutsche Bank en kledingfirma WE. De bedrijven genoten grote fiscale voordelen. PwC regelde die afspraken voor hen.

Perrin maakte als eerste de belastingdeals bekend, in 2012, op de Franse zender TV2. Twee jaar later kwamen de documenten in handen van ICIJ, een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten, waar ook Trouw bij is aangesloten. Tientallen media zochten maandenlang door de documenten en wereldwijd volgden onthullingen: LuxLeaks.

De zoektocht van journalisten bracht ook Nederlandse constructies aan het licht, onder meer van kledingketen WE. Nederland en België weigerden uiteindelijk de eigen belastingdeals met bedrijven openbaar te maken.

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF