Hoger beroep in klokkenluiderszaak LuxLeaks

Het Openbaar Ministerie in Luxemburg heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis in de zogenoemde Luxleaks-affaire. Twee voormalige accountants werden in juni 2016 veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van twaalf en negen maanden omdat zij gegevens over belastingdeals van Luxemburgse banken met grote bedrijven als PepsiCo, verzekeraar AIG en Deutsche Bank hadden onthuld. De openbaar aanklager van het groothertogdom had achttien maanden celstraf geëist.

De twee Franse klokkenluiders, Antoine Deltour en Raphaël Halet die werkten voor het advies- en accountantsbureau PwC, kregen ook een boete opgelegd. Zij hadden eerder al aangekondigd in beroep te gaan.

De rechtbank sprak de Franse televisiejournalist Edouard Perrin, die de onthullingen in 2012 in een tv-reportage in de openbaarheid bracht, vrij. Ook hij moet opnieuw voor de rechter komen.

Diverse fracties in het Europese Parlement hadden forse kritiek op het vonnis. Het hoger beroep dient eind dit jaar of begin volgend jaar, melden Luxemburgse media.

LuxLeaks

De Luxemburg Leaks, dikwijls afgekort tot LuxLeaks, is de naam van een onderzoek waardoor illegale belastingovereenkomsten inLuxemburg aan het licht kwamen. In het onderzoeksrapport, uitgebracht in november 2014 door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten, kwamen de namen van meer dan 350 multinationals naar boven die tussen 2002 en 2010 met Luxemburg belastingovereenkomsten sloten. Daardoor konden ze hun wereldwijde belastingbijdragen laag houden.

De onthullingen kregen veel internationale aandacht en hadden tot gevolg dat belastingontduiking in andere Europese landen, waaronder Nederland, ook in kaart werd gebracht. Door het Europees Parlement is in juni 2016 een speciale onderzoekscommissie samengesteld. Eerder was er geen steun voor een parlementaire enquête.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF