Hoe SBM Offshore betrokken raakte bij 's werelds grootste oliecorruptieschandaal

Terwijl de wereld zich stort op de gelekte Panama Papers, kwam afgelopen week ook een ander groot lek naar buiten. Sinds vorige week donderdag al, staat de oliewereld op zijn kop door de publicatie van de zogenaamde Unaoil-papers.

Journalisten van onder andere The Huffington Post en het Australische mediabedrijf Fairfax, waaronder de krantThe Age, deden maandenlang onderzoek naar tienduizenden gelekte emails en andere documenten. Het in Monaco gevestigde maar op de Britse Maagdeneilanden geregistreerde Unaoil blijkt de spil te zijn van een enorm corruptienetwerk. De onderzoeksjournalisten noemen het bedrijf ook wel ‘the Bribe Factory‘.

Het bedrijf wordt geleid door de Iraanse familie Ahsani. Oprichter is vader Ata, zijn zonen Cyrus en Saman hebben de dagelijkse leiding. Wat blijkt: bij het bedrijf was het staande praktijk om via smeergeld opdrachten binnen te halen voor grote multinationale oliebedrijven. Ze werkten als agent voor grote bedrijven over de hele wereld als Halliburton, Honeywell, KBR en FMC Technologies. Maar ook met de Koreaanse bedrijven Samsung and Hyundai, het Britse Rolls Royce; and het Duitse Man.

Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF