Gevangenisstraf geëist tegen voormalig surveillant politie wegens lekken vertrouwelijke informatie

De officier van justitie heeft op 7 juli voor de rechtbank in Zwolle een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een voormalige surveillant van de politie Eenheid Oost Nederland. De man zou vertrouwelijke informatie gelekt hebben uit een lopend politie onderzoek naar handel in drugs.

De man was sinds 2008 actief als politievrijwilliger (surveillant) bij de politie. Eind 2015 lekte hij informatie over een startend onderzoek naar drugshandel in de richting van een verdachte in dat onderzoek.

Volgens het OM is het duidelijk dat de man hiermee zijn ambtsgeheim heeft geschonden. De officier rekent het de man zwaar aan dat het onderzoek hierdoor stopgezet moest worden.

Waarom de surveillant de geheime informatie doorspeelde, is niet duidelijk geworden. De surveillant zou zelf wel eens drugs hebben gekocht bij de beoogde verdachte. Maar van het uitoefenen van druk op de politievrijwilliger is niet gebleken.

In het kader van het onderzoek naar de politievrijwilliger, werd zijn woning in Steenwijkerland doorzocht. Daarbij werden een gasalarmpistool, vijf imitatiewapens en twee vervalste politie legitimatiebewijzen aangetroffen. Hiermee heeft de man zich volgens de officier ook schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit en het voorhanden hebben van vervalste documenten. Dat hij geen kwade bedoelingen had met de wapens, en de vervalste legitimatiebewijzen niet heeft gebruikt, doet aan de strafbaarheid niets af, aldus de officier van justitie.

‘’Politieambtenaren hebben een voorbeeldfunctie en moeten zich in integriteitskwesties als deze daarnaar gedragen’’ aldus de officier van justitie in het requisitoir. ‘’Met zijn handelwijze heeft hij het imago van het politiekorps ernstige schade toegebracht. Dat reken ik hem zwaar aan. Zeker in een tijd als deze, waarin de politie in staat moet blijven om op te kunnen treden tegen zware criminaliteit, terroristische dreigingen enzovoorts.’’

Ondanks het feit dat de man ontslagen is bij de politie en een blanco strafblad heeft, vindt het OM gevangenisstraf op zijn plaats. De officier eiste een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. In de proeftijd zou de man zich verplicht moeten laten behandelen, onder andere voor zijn drugsgebruik.

De Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, doet op 21 juli uitspraak.

Bron: OM

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF