Gemeenteraadslid Nuenen krijgt voorwaardelijke boete voor delen geheim rapport

Rechtbank Oost-Brabant 3 februari 2016, ECLI:NL:RBOBR:2016:399

Een 68-jarige man uit Nuenen is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 750 euro voor het schenden van zijn ambtsgeheim.

Het gemeenteraadslid schond opzettelijk zijn ambtsgeheim toen hij in september 2014 een geheim rapport aan een journalist van een Eindhovens Dagblad gaf. Hij zei uit overmacht te hebben gehandeld. Volgens het raadslid diende hij onder meer het algemeen belang van de inwoners van Nuenen. Ook speelde voor hem een rol dat anderen bepaalde delen van dit rapport al openbaar hadden gemaakt.

De rechtbank oordeelt dat de man zijn doel ook anders had kunnen bereiken, zoals proberen de geheimhoudingsplicht op te heffen. De man stapte echter naar de media.

De rechtbank rekent het de man in het bijzonder aan dat hij de integriteit van de gemeenteraad ernstige schade heeft berokkend en afbreuk heeft gedaan aan het goed functioneren van het openbaar bestuur. De man omzeilde eigenhandig en welbewust een democratisch proces. In strafmatigende zin weegt de rechtbank mee dat de man niet uit eigenbelang handelde, maar dat hij handelde onder grote druk van de inwoners van Nuenen en uit oprechte bezorgdheid voor het algemeen belang.

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF