FIFA opent nieuw corruptieonderzoek naar Blatter & Co

De FIFA gaat onderzoeken of oud-voorzitter Sepp Blatter en twee andere topbestuurders zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping. Ook kijkt de ethische commissie van de wereldvoetbalbond naar beschuldigingen van onder andere corruptie, belangenverstrengeling en het overtreden van gedragscodes. Dat maakte de FIFA vrijdag bekend.

"Er wordt een onderzoek geopend naar mogelijke schendingen van artikels 13 (algemene gedragsregels), 15 (loyaliteit), 19 (belangenvermenging), 20 (aanbieden en aannemen van geschenken en andere voordelen) en 21 (omkoping en corruptie) van de Ethische Code van de FIFA", klinkt het.

Naast Blatter richt het omkopingsonderzoek zich op Jérôme Valcke, de voormalig secretaris-generaal van de FIFA, en zijn tijdelijke plaatsvervanger Markus Kattner. De onderzoekers van de bond willen onder meer kijken naar de miljoenensalarissen en -bonussen die het drietal elkaar toebedeelde. In het geval van Kattner komt daar nog het schenden van vertrouwelijkheid bij.

Blatter, Valcke en Kattner betaalden zichzelf bonussen uit ter waarde van tientallen miljoenen dollar. Eind december werd Blatter al geschorst voor acht jaar door een schimmige deal tussen hem en UEFA-voorzitter Michel Platini.

Valcke werd twaalf jaar geschorst wegens corruptie en fraude, terwijl Kattner begin juni voor financieel "wangedrag" aan de deur werd gezet door de FIFA.

Daarnaast heeft de ethische commissie van de wereldvoetbalbondwerd Jeffrey Webb, voormalig topbestuurder van de FIFA, voor het leven geschorst. Ook moet Webb een boete betalen van 1 miljoen dollar voor het aannemen van steekpenningen.

Lees verder:

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF