Duitse oud-topman Imtech bekent omkoping

Op de eerste procesdag, afgelopen dinsdag, in een omkopingszaak rondom Imtech Duitsland hebben de hoofdverdachten direct schuld bekend. Het gaat om oud-topman van Imtech Duitsland Klaus Betz, een andere Imtech-manager en een medewerker van de Berlijnse luchthaven.

„Ik heb ten onrechte 150.000 euro ontvangen. Dat was verkeerd”, verklaarde een 48-jarige werknemer van de Berlijnse luchthaven dinsdag voor de rechtbank in Cottbus. 

Achtergrond 

De zaak draait om de aanleg van het (nog altijd niet geopende) nieuwe vliegveld van Berlijn. Installatiebedrijf Imtech was onder meer verantwoordelijk voor de brandveiligheidssystemen. Een werknemer werd omgekocht door een manager van Imtech, die op zijn beurt handelde in opdracht van Imtech-topman Betz. De luchthavenwerknemer nam eind 2012 een envelop met geld aan op een parkeerplaats langs de snelweg, maar volgens hem stond daar geen directe wederdienst tegenover. Betz weersprak dit. 

In ruil voor het smeergeld zou de man hebben gezorgd dat Imtech facturen ter waarde van zo’n 60 miljoen euro kreeg uitbetaald, verklaarde Betz, zonder dat werd gecontroleerd of Imtech het werk had uitgevoerd. De oud-topman betuigde dinsdag spijt voor de rechtbank.

Facturen

In ruil voor de steekpenningen zou de vliegveldfunctionaris ervoor hebben gezorgd dat zo'n EUR 60 miljoen aan facturen van Imtech werden betaald zonder dat zou worden gecheckt of de gefactureerde activiteiten daadwerkelijk waren uitgevoerd. De Duitse dochter van de intussen failliete installateur uit Gouda stond eind 2012 financieel onder druk en zou het geld nodig hebben gehad om de tekorten te dekken.

De strafrechtelijke vervolging van Betz en de zijnen voor omkoping staat los van de aangifte die het voormalige Royal Imtech zelf heeft gedaan. Eind 2013 bracht het inmiddels failliete Imtech een zaak aan tegen acht voormalige managers. Deze zaak ligt bij het Openbaar Ministerie in Hamburg en gaat over de ontdekte fraude bij Imtech Duitsland en Imtech Polen.

Pools pretpark

Deze zwendel, die aan het licht kwam door gerommel met een Pools pretpark, betekende in 2013 het begin van het einde van Imtech. Twee reddingsacties van aandeelhouders konden de 150 jaar oude installateur niet redden.

Imtech ging medio augustus bankroet. Het was het grootste bedrijfsfaillissement in Nederland van de afgelopen dertig jaar.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF