Corrupte douanier Gerrit G. voor de rechter

Met behulp van douanier Gerrit G. zou 400 kilo cocaïne, goed verstopt tussen mineraalwaterflesjes, ongezien de haven van Rotterdam door moeten loodsen. Maar dat mislukte. De douanier wordt aangehouden. Bij zijn aanhouding vindt de politie ruim een miljoen euro cash in een boodschappentas. Kort daarna legt hij een bekentenis af. Hij zou meerdere containers met honderden kilo’s drugs hebben doorgelaten. Waaronder een transport met 3.000 kilo cocaïne. Deze lading werd onderschept. Het is de op een na grootste vondst ooit in de Rotterdamse haven.

Op maandag 7 november staat douanier Gerrit G. voor de rechter. Volgens zijn collega’s ‘een goede en joviale collega’. Nu blijkt dat hij vanaf 2013 een dubbelleven heeft geleid. Gerrit G. zou zaken hebben gedaan met criminelen in de doorvoer van voornamelijk cocaïne in de Rotterdamse haven. In zijn functie als douanebeambte was Gerrit in de gelegenheid om risicocontainers van ‘rood’ op ‘wit’ te zetten in het systeem. Dat betekent dat ze niet gecontroleerd zouden worden. Zo kon hij onopgemerkt kilo’s coke het land binnensmokkelen.

Gerrit G. wordt ervan verdacht zeker bij vier drugsladingen een faciliterende rol te hebben gespeeld. Het gaat om 300 kilo cocaïne, die onderschept is in december 2013, om 3.000 kilo in november 2014, 400 kilo in april 2015 en nog een lading in februari vorig jaar.

Gerrit G verklaarde eerder dat er meer corrupte ambtenaren in de haven zouden werken. Ook twee directe collega’s van Gerrit zijn inmiddels aangehouden en staan voor de rechter. Of er meer onderzoeken naar corrupte ambtenaren lopen, is niet bekend. Wel is tussen de verschillende onderdelen van het OM, de politie en de FIOD besloten de aanpak van de corruptie in de haven te intensiveren. 

Bron: EenVandaag

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF