Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer schikt in omkopingszaak voor 205 miljoen dollar

Embraer betaalt 205 miljoen dollar om een einde te maken aan een lang lopend onderzoek naar corruptie van de Braziliaanse vliegtuigfabrikant. Het bedrijf, een van de grootste vliegtuigbouwers ter wereld, heeft toegeven zich schuldig te hebben gemaakt aan omkoping en is met de DOJ een deferred prosecution agreement aangegaan.

“The company acknowledges responsibility for the conduct of its employees and agents according to the facts ascertained in the investigation.” 
“Embraer deeply regrets this conduct. The company has learned from this experience and will be stronger as it moves forward.”

Volgens Amerikaanse autoriteiten heeft Embraer in totaal ongeveer 84 miljoen dollar winst gemaakt met het betalen van steekpenningen aan ambtenaren in de Dominicaanse Republiek alsmede een aantal andere landen, waaronder Saudi-Arabië en Mozambique.

Deze steekpenningen bestonden onder meer uit een betaling van 3.52 miljoen dollar aan een Dominicaanse luchtmacht ambtenaar in ruil voor een militair contract, een betaling van 1.65 miljoen dollar aan een Saoedische ambtenaar en een betaling van 800.000 aan een ambtenaar in Mozambique. Om de steekpenningen te verhullen werd de administratie vervalst. 

Het bedrijf betaalt daarvoor nu een boete van 107 miljoen dollar aan DOJ. Daarnaast wordt 98 miljoen dollar betaald aan de Securities and Exchange Commission (SEC). Van dat laatste bedrag gaat 20 miljoen naar Braziliaanse autoriteiten.

Embraer liet in juli weten 200 miljoen dollar opzij te leggen voor afwikkeling van de zaak die al sinds 2010 loopt. Het bedrijf liet in een verklaring weten de gedragingen van zijn medewerkers te "betreuren".

De Amerikaanse autoriteiten hebben in deze zaak nauw samengewerkt met de Braziliaanse. DOJ noemt het Embraer-onderzoek dan ook een een mooi voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking. Met behulp van de Amerikaanse autoriteiten, hebben de Brazilianen in totaal 11 natuurlijke personen aangeklaagd, terwijl dat er in Saudi-Arabië twee zijn.  

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF