Beleggers Volkswagen eisen miljarden aan schadevergoeding

Investeerders in Volkswagen hebben gezamenlijk voor een bedrag van 8,2 miljard euro aan schadeclaims ingediend bij het Duitse autoconcern vanwege schade door het dieselschandaal.

Volgens de rechtbank in Braunschweig zou het gaan om ca. 1.400 zaken die zijn aanhangig gemaakt zijn tegen Volkswagen.

Het gaat om claims van kleine en institutionele beleggers. Zij stellen verlies te hebben geleden door de koersdaling van Volkswagen. De claims komen van Duitse beleggers alsmede investeerders uit het buitenland. 

Ook de Nederlandse pensioenuitvoerder APG is naar de rechter in Braunschweig gestapt, net als de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock. Verder heeft de Amerikaanse overheid een claim van 30 miljoen euro ingediend.

Op 18 september 2015 werd een onderzoek gepubliceerd van het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en de California Air Resources Board (CARB). Daaruit bleek dat Volkswagen de strenge milieueisen die zijn opgenomen in de Clean Air Act met zijn dieselmotoren ontloopt. Volgens het EPA-onderzoek stoten de dieselmotoren tot veertig keer de toegestane hoeveelheid stikstofoxiden uit. 

Begin november bleek uit onderzoek van Volkswagen zelf dat er ook is gerommeld met de meting van koolstofdioxide (CO2) bij zowel diesels als benzineauto's. 

Bron: NU.nl

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF