Ballast Nedam waarschuwde directie van St. Antonius voor corruptie-verdachte C.

Ballast Nedam waarschuwde de directie van St. Antonius in 2013 al voor Walter C., de van corruptie verdachte bouwmanager van het Nieuwegeinse ziekenhuis. Dat laat de bouwonderneming weten in een reactie op de aanhouding van C. eerder deze week.

Volgens het Openbaar Ministerie nam de 59-jarige man tussen 2005 en 2013 als bouwmanager van het St. Antonius-ziekenhuis steekpenningen aan van Ballast Nedam. In ruil daarvoor kreeg de bouwer de opdracht voor de bouw van een nieuwe parkeergarage gegund, een project met een waarde van 13 miljoen euro.

Expliciet verzoek

Ballast Nedam kreeg in 2013 lucht van de omkopingspraktijken. Daarop lichtte de aannemer het ziekenhuis in over een “expliciet verzoek tot omkoping” door C. De directie van St. Antonius liet de zaak onderzoeken, maar vond uiteindelijk geen onomstotelijk bewijs van corruptie. C. werd niet ontslagen en kon een jaar later promotie maken. Hij is nu bouwdirecteur van het Prinses Maxima Centrum in Utrecht.

Het Nieuwegeinse bouwconcern greep wel in. Een bij de fraude betrokken directeur werd ontslagen, geheel in lijn met het nul-tolerantie-beleid van het bedrijf ten aanzien van omkoping en corruptie.  Ballast Nedam scherpte enkele jaren zijn integriteitsbeleid fors aan nadat enkele ernstige fraudezaken naar buiten waren gekomen.

Ballast Nedam wilde vanmorgen niet verder inhoudelijk ingaan op de zaak rond het St. Antonius. “Deze is voor ons in 2013 afgewikkeld. Daar hebben we toen ook over gerapporteerd in ons jaarverslag”, laat een woordvoerder weten.

Verdachten

De ontslagen Ballast Nedam-directeur is twee weken geleden gehoord door justitie. Hij is net als C. officieel aangemerkt als verdachte. Dat geldt ook voor een derde persoon. Het gaat om de aannemer die in opdracht van de Ballast Nedam-directeur voor ruim 100.000 euro het huis van C. verbouwde.

De totale omvang van de fraude wordt door het OM geschat op dik 200.000 euro. Voor dat bedrag is beslag gelegd op bankrekeningen, een huis en een auto van C. “Omdat misdaad niet mag lonen”, aldus justitie.

De huidige werkgever van C., het Prinses Máxima Centrum, benadrukte woensdag in een verklaring dat er “geen aanwijzingen zijn van onrechtmatigheden bij de bouw van het Prinses Máxima Centrum”.

Bron: Cobouw 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF