Amerikaans OM laat zaak tegen voormalig gouverneur McDonnell vallen

Eerder berichtten wij over de uitspraak van de Supreme Court (VS) in de zaak van voormalig gouverneur van Virginia, Robert McDonnell, die behoorlijk wat stof deed opwaaien.

Robert McDonnell en zijn vrouw, Maureen, werden in 2014 veroordeeld. McDonnell op elf punten, waaronder voor samenzwering, omkoping en afpersing. Hij zou in totaal $177.000 aan giften en goederen aan hebben genomen van Jonnie Williams, de CEO van het in Virginia gevestigde bedrijf Star Scientific. De giften bestonden onder meer uit een Rolexhorloge van $6500, $15000 voor de bruiloft van zijn dochter, vakanties en meer. In ruil daarvoor zou het product van de ondernemer, een dieetsupplement, aangeprezen zijn binnen de kringen van de gouverneur. De echtgenote van McDonnell werd veroordeeld op negen punten, waaronder voor (een mislukte) poging bewijs weg te werken.

Williams was destijds op zoek naar goedkeuring voor zijn product van de Food and Drug Administration. Tijdens de rechtszaak liet de ondernemer weten te hopen dat de gouverneur onderzoekers zou overhalen zijn product te onderzoeken om zo zijn kansen op goedkeuring te vergroten. Het aannemen van giften is volgens de wet van de staat Virginia op zichzelf niet verboden.

Official act

Om tot een veroordeling te komen diende de openbare aanklager aan te tonen dat McDonnell een “official act” had gepleegd of ermee had ingestemd een “official act” te plegen in ruil voor de giften.

Volgens de openbare aanklager had McDonnell minimaal vijf van deze “official acts” gepleegd, waaronder het opzetten van besprekingen voor Williams met andere Virginia officials om het product van Star Scientific te bespreken, het hosten van een evenement voor Star Scientific bij McDonnell thuis alsmede het contacteren van andere government officials.

Zowel het gerecht in eerste aanleg als in hoger beroep ging hierin mee en veroordeelde McDonnell tot een gevangenisstraf van 2 jaar, waarna deze zich wendde tot het hoogste gerecht, de Supreme Court.

Supreme Court-uitspraak

De Supreme Court heeft de lezing van de openbare aanklager van het begrip “official act” verworpen en aangegeven uit te gaan van een meer begrensde interpretatie van het begrip.

Hiermee interpreteert de Supreme Court de definitie van “official act” nauwer dan de lagere rechters eerder deden en overweegt dat handelingen als het opzetten van besprekingen, het enkel en alleen spreken met officials, of het organiseren van evenementen niet valt onder het begrip “official act”. Wat daar bijvoorbeeld wel onder zou kunnen vallen is het uitoefenen van druk op andere officials of hen adviseren om over te gaan tot een “official act”.

OM laat zaak vallen 

Naar aanleiding van de uitspraak van de Supreme Court hebben de openbare aanklagers nu bekend gemaakt de zaak tegen McDonnell en zijn vrouw niet langer door te zetten: 

"After carefully considering the Supreme Court’s recent decision and the principles of federal prosecution, we have made the decision not to pursue the case further".

Bron: Reuters 

 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF