Airbus-onderzoek highlight risico gebruik van tussenpersonen

Onlangs werd bekend dat de Britse anticorruptieautoriteit een onderzoek is gestart naar de Europese vliegtuigbouwer Airbus. De Serious Fraud Office (SFO) onderzoekt mogelijke fraude, omkoping en corruptie rond de verkoop van commerciële vliegtuigen. Katherine Dixon, directeur van Transparency International's Defence and Security Programme, benadrukt in haar reactie op de start van het onderzoek het risico van het gebruik van agenten / tussenpersonen:

“The use of agents is one of the biggest corruption risks across the defence and aerospace sector, and Airbus is just one of a long line of companies that have run into trouble. The failure of Airbus to declare its agents highlights the weakness of self-disclosure requirements and why governments can and should use export policies to reduce the influence of corrupt middlemen.”
“The Airbus case demonstrates the need for more consistent transparency requirements in export policies around the use and payment of agents.”


Werken met tussenpersonen

In haar proefschrift over corruptie-risico’s bij werken met agenten, schrijft Sujatha Iyer, (Compliance Officer bij VimpelCom en voorheen werkzaam bij PwC en Transparency International), dat veel bedrijven en organisaties staan onder toenemende druk om targets te behalen van hun investeerders en eigenaren, en om hun financiële prestaties te verbeteren. Om te overleven in de complexe en zeer competitieve realiteit van vandaag, moeten bedrijven internationaal zaken doen en mogelijkheden buiten hun landsgrenzen benutten.

Meestal gebruiken bedrijven die in opkomende markten opereren ‘gespecialiseerde lokale agenten en tussenpersonen’. Een tussenpersoon is een agent die bemiddelt in het proces tussen koper en verkoper. Soms gebruiken bedrijven tussenpersonen omdat ze dat verkiezen, soms omdat ze geen eigen lokale aanwezigheid hebben in dat land en kennis van de systemen en procedures ontberen, en soms omdat het op grond van lokale regelgeving verplicht is.

Er zijn voordelen aan het gebruik van tussenpersonen. Zij maken het mogelijk dat een bedrijf zonder het opzetten van een kantoor toch voet aan de grond kan krijgen, hebben kennis van lokale gebruiken, regelgeving en de markt. Met name in India en China wordt het gebruik van tussenpersonen gezien als “key ingredient” tot succes. “Het gebruik van tussenpersonen is een van de meest gebruikte strategieën om binnen te glippen in de wereld van de grote internationale business transacties.”
 

Rapport

Vorige maand publiceerde Transparency International een rapport met betrekking tot de risico's van het gebruik van tussenpersonen bij aanbesteding door defensie: “Licence to Bribe? Reducing corruption risks around the use of agents in defence procurement”. Uit dit rapport blijkt dat 90% van de bedrijven die door Transparency International zijn beoordeeld, niet in staat waren aan te tonen dat due dillegence had plaatsgevonden in het kader van het gebruik van agenten. 
 

Lees hier het volledige rapport:

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF